2. třída a 4.A – Dary podzimu

Ve čtvrtek 24.10. se žáci 2. ročníku a žáci 4. A pustili do tradičního zpracování plodů podzimní přírody. Počasí nám přálo a po druhé vyučovací hodině jsme se ve venkovní učebně pustili do práce.

Vše začalo vlastně již minulý týden, kdy druháci sklidili jablka z našeho sadu. Z této sklizně jsme si vyrobili čerstvý mošt, který jsme dochutili kouskem skořice, badyánem a špetkou cukru. Směs jsme si potom ohřáli a vyrobili si horký jablečný nápoj.

Souběžně s výrobou moštu další skupinka připravovala svačinu: sklidili jsme poslední zbytky pažitky z našeho záhonu a „ukuchtili“ si zdravou tvarohovou pomazánku ve dvou variantách (jedna s česnekem).

Nakrájeli jsme si cereální bagetky a namazali si svačinky, které po několika minutách zmizely.

Zatímco nám jablečná šťáva chladla, pustili jsme se do výroby jablečných závinů. Povedly se nám dva (Aleš a Áron). Záviny jsme dali péct do školní kuchyně a rozdělili jsme si teplou jablečnou šťávu.

Tu jsme si vychutnali na závěr vydařeného dopoledne a pak už zbýval jen úklid.

Záviny jsme si druhý den vyzvedli upečené a pochutnali si na nich při páteční snídani.

Druháci pak ještě v pátek dopoledne vyrobili jablečný salát s mrkví, který taky hned snědli (čtvrťáci byli na dopravní výchově).

V oba dny jsme se učili využívat plody přírody, seznámili jsme se s možnostmi jejich zpracování a skladování, při práci jsme se pobavili a ještě si královsky pochutnali.