Ve čtvrtek 24.10. se žáci 2. ročníku a žáci 4. A pustili do tradičního zpracování plodů podzimní přírody. Počasí nám přálo a po druhé vyučovací hodině jsme se ve venkovní učebně pustili do práce.
Vše začalo vlastně již minulý týden, kdy druháci sklidili jablka z našeho sadu. Z této sklizně jsme si vyrobili čerstvý mošt, který jsme dochutili kouskem skořice, badyánem a špetkou cukru. Směs jsme si potom ohřáli a vyrobili si horký jablečný nápoj.
Souběžně s výrobou moštu další skupinka připravovala svačinu: sklidili jsme poslední zbytky pažitky z našeho záhonu a „ukuchtili“ si zdravou tvarohovou pomazánku ve dvou variantách (jedna s česnekem).
Nakrájeli jsme si cereální bagetky a namazali si svačinky, které po několika minutách zmizely.
Zatímco nám jablečná šťáva chladla, pustili jsme se do výroby jablečných závinů. Povedly se nám dva (Aleš a Áron). Záviny jsme dali péct do školní kuchyně a rozdělili jsme si teplou jablečnou šťávu.
Tu jsme si vychutnali na závěr vydařeného dopoledne a pak už zbýval jen úklid.
Záviny jsme si druhý den vyzvedli upečené a pochutnali si na nich při páteční snídani.
Druháci pak ještě v pátek dopoledne vyrobili jablečný salát s mrkví, který taky hned snědli (čtvrťáci byli na dopravní výchově).
V oba dny jsme se učili využívat plody přírody, seznámili jsme se s možnostmi jejich zpracování a skladování, při práci jsme se pobavili a ještě si královsky pochutnali.