Včelín pod Vízmburkem a návštěva hradu

Téměř po roce a půl jsme se znovu vydali navštívit nám již známý lesní včelín pod zříceninou hradu Vízmburk.  Tam nás už netrpělivě očekávali manželé Radka a Pepa Vavříkovi, včelaři hospodařící na lesním včelíně blízko Havlovic.

Pohodlně jsme se usadili do jehličí a poslouchali zajímavou přednášku o významu včel pro člověka a krajinu. Včelaři nám ukázali včelařské pomůcky a seznámili nás s jejich využitím. Pojmenovali jednotlivé druhy včel a vysvětlili jejich práci ve včelstvu. Posléze nás oblékli do ochranných včelařských kukel a mohli jsme se po skupinách vydat na průzkum včelína. Neohroženě jsme pozorovali pilnou práci včel nosících pyl a nektar do úlu.

Po prohlídce včelína jsme si prohlídli zázemí včelařů, kde jsme si mohli vyzkoušet, jak těžce se ručně vytáčí med z pláství pomocí medometu. Na závěr nás čekalo sladké překvapení v podobě ochutnávky medu přímo z plástve.

Našemu dobrodružství však ještě nebyl konec. Po včelí exkurzi jsme vystoupali k východočeským Pompejím – hradu Vízmburk.

Starší žáci si v rámci komentované prohlídky prošli hrad (vykopávky, zbytky opevnění)  a mladší žáci si už jen užívali středověké atmosféry.

Po prohlídce jsme sestoupili do Havlovic k autobusu a vydali se zpátky do školy.

Počasí nám přálo, program byl výborně připravený a tak jen můžeme říct, děkujeme, už se těšíme na další výlet.

akce byla hrazena z OP JAK. Více fotek naleznete na FB stránkách školy: https://www.facebook.com/zslogo