Stavitel mostů v MŠ

V úterý 30. 5. 2023 proběhl v MŠ další blok projektu „Malá technická univerzita – Stavitel mostů“ – financováno ze Šablon III. Celé dopoledne probíhalo společným povídáním spojeným s praktickými a názornými ukázkami. Na úvod bylo odbornicí připraveno pro děti malé divadlo – „Pohádka o království“, aby děti zábavnou formou pochopily, jak to bylo v dobách za Karla IV. a jaké stavby se za jeho vlády postavily. Součástí divadla byla obrázková knížka, která děti lépe zasvětila do příběhu a zejména stavby Karlova mostu. V průběhu příběhu se děti dozvěděly, že při stavbě Karlova mostu byly použity vajíčka z celého království k jeho zpevnění. Následně paní učitelky rozdělily děti do dvou skupin – jedna skupina tvořila most a druhá skupina si vyzkoušela házení plastových vajíček na most, aby ho zpevnili, společně tak děti postavily „Karlův most.“ Také si měly možnost vyzkoušet další činnosti, které probíhaly na hradě Karla IV. jako byl např. šerm, tanec, jízda na koních apod., vše za účasti pedagogů a odbornice.

Odbornice měla pro děti připravené obrázky mostů, dle kterých určovaly, o jaký most se jedná, z čeho je vyroben, k čemu slouží a kde se s ním můžeme setkat. Při této aktivitě paní učitelka a asistentka pomáhaly s komunikací a ukázkou obrázků. Děti se seznámily např. s padacím mostem, přechodovým, lanovým, otevíracím a kamenným. Poté děti za pomoci pedagogů začaly stavět dle fantazie různé druhy mostů, pod kterými teče voda, a tu znázornily pomocí dřevěného puzzle pod mosty. Poté děti mosty rozebraly na jednotlivé kostičky a začaly stavět jeden velký „Karlův most.“ Za pomoci pedagogů a odbornice byly dětem rozdány barevné plánky mostu a děti dle plánků z barevných kostiček stavěly pilíře mostu a zasazovaly je na připravené plastové Lego desky. Nakonec odbornice dětem připravila vrchní plastové čtvercové destičky, pomocí kterých děti sestavily jeden velký dlouhý most. Po sestavení mostu je odbornice seznámila s ochrannou helmou, kterou si nasadila na hlavu a poté prošla za pomocí dětí po postaveném mostě. Postupně si totéž mohly zkusit i děti, což pro ně byla velká zábava, legrace, ale i pocit vzájemné spolupráce a uvolnění. Děti si tak ověřily pevnost a stabilitu mostu. Také si po mostě zkusil projít Lego panáček, plyšová zvířátka dětí i paní učitelka s asistentkou.

Poslední aktivitou byl pokus, co vše plave na vodě. Přesunuli jsme se do venkovních prostor. Do plastové nádoby paní učitelka připravila vodu a děti hledaly různé přírodniny jako je např. šiška, klacík, kameny, květiny apod. Paní odbornice postupně vkládala jednotlivé přírodniny na vodu a děti předem hádaly, zda bude plavat, či ne. Tato zkušenost byla pro děti velmi inspirativní a poučná.

Za spolupráci a snahu dostaly nakonec všechny děti diplomy a poděkování od paní odbornice.

Více fotek ke zhlédnutí na FB stránkách školy: https://www.facebook.com/zslogo