Projektový den „Malý architekt“

Ve středu 24. 5. se žáci 3. – 5. ročníku zúčastnili projektového dne s názvem „Malý architekt“.

Navštívila nás lektorka Malé technické univerzity Ing. Magdalena Čáslavská s kufrem plným velkých lego kostek, základových desek a technických výkresů a seznámila nás s tím, co všechno obnáší stavba domů (od plánu až po realizaci).

Žáci se dozvěděli, kdo je architekt, kdo projektant, stavbyvedoucí, zedník, a co všechno dělají. Pojmenovali si všechny části domu, přemýšleli nad vybavením jednotlivých místností, dozvěděli se, z čeho lze postavit dům.

Po získání potřebných informací si skupinky žáků za pomocí lego kostek Duplo a základových desek postavily své fantazijní domky. Posléze je měly před ostatními prezentovat a obhajovat jejich výhody.

Lektorka také žákům vysvětlila a názorně ukázala, jak číst v jednoduchém technickém výkresu, aby podle něho zvládli postavit jednoduchou stavbu.

Žáci vybaveni nezbytnými vědomostmi zvládli stavby podle výkresů na jedničku.

Na konci projektového dopoledne si pak skupiny vytvořily svůj vlastní technický výkres za pomoci dřevěných špachtlí a pastelek.

Za úspěšné absolvování všech úkolů každý získal diplom „Malého architekta“.

Projektový den „Malý architekt“ měl u žáků velký úspěch. Celé dopoledne se do všech aktivit velmi aktivně a s nadšením zapojovali. Touto zkušeností měli možnost získat kladný vztah k technickým oborům, rozvíjeli schopnost spolupráce a kompromisů s ostatními staviteli, rozvíjeli své logické myšlení, prostorovou orientaci, jemnou motoriku a komunikační dovednosti při obhajování svých staveb.

Více fotek ke zhlédnutí na Facebookových stránkách školy.